Bachata

Dansa uzun süredir meraklı bir insanım, geçmişte de eşli dansların hayranı olarak güzel bir seyircisiydim, özellikle ilgim ise Çankaya Eskrim Spor Kulübü kuruluşundan sonra ortaya çıktı. Çalıştığımız salonun geçmişte dans stüdyosu olması nedeniyle sürekli dans konusunda bilgi almak isteyen insanlarla tanıştık, bu vesile ile Çankaya Eskrim’e dans branşı da ekleme fikri gündeme geldi, ilerleyen günlerde bu fikirle ilgili çalışmaları da sizlerle paylaşacağım. Daha sonraki günlerde velilerimizin de isteği ile kulüp üyeleri için dans çalışmalarına başladık. Özellikle dans eğitmeni arkadaşlarımızın gönüllü ve kulübün özverili çalışmaları ile sosyal sorumluluk amacı taşıyan dans çalışmalarına başladık. Böylelikle yazımızın ana konusu olan Bachata isimli dans ile tanışma fırsatım oldu.

Özellikle değerli dostum Volkan Karaman’ın bu dansı çok sevmesi ile Maestro adını verdiğimiz Çesk salonlarında Bachata rüzgarı esmeye başladı. Öncelikle sadece izleyici olarak dışardan gözlem yaparak başlasam da müzikleri ile beni kendine aşık edip zerafeti ile kalbimi kazanmıştır.  Biraz teknik olarak tanımlarsak bachata aslında Dominik Cumhuriyeti’nde doğmuş 4 ritimli romantik bir dans ve müzik türü. Adımları sağ sol ve ileri geri olabiliyor, her üç adımın sonunda bir tap (Ayağınızı tam basmadan ayak ucunuzu yere koyuyorsunuz) ile biten tekrarlardan oluşuyor. Dominik, modern ve geleneksel gibi sitillerden oluşuyor. Özellikle yakın bir dans olarak bilinse de uzak tutuşu da mevcut (Biz buna kendi aramızda Ankara Bachata’sı diyoruz 🙂 ). Partnerinizle uyum sağladığınızda gerçekten etkileyici bir görselliğe sahip oluyor ve insanların hayranlıkla sizi seyretmesine neden oluyor.

Peki benim gibi dans konusunda yeteneksiz bir insan, bir izleyici olmaktan çıkıp nasıl bachata öğrenmeye karar verdi. Yukarda da belirttiğim gibi müzikleri çok güzel ve anlaşılır, çok hızlı bir dans değil işte bu sebepler Bachata müzikleri ile dans edebileceğimi düşündürdü. Ön yargılarımdan kurtulup Bachata öğrenmeye karar verdim, çok zorlanmadan belli temellere sadık kalarak rahatlıkla öğrenebiliyorsunuz. Belli bir süreçten sonrada rahatlıkla dans edebiliyorsunuz. Önemli olan partnerinizle olan uyumu sağlamak bu biraz müziği dinleyebilmek müziğe göre dans edebilmek ile oluyor ama asıl nokta bir erkek olarak size eşlik eden partnerinize dans için uygun komutları zamanında vermek. Bunları öğrendiğiniz an işi çözüyorsunuz.

Bachata dışardan görüldüğü gibi çok erotik bir dans olarak gelebiliyor fakat bu algı dans etmeye başladığınızda çok değişiyor. Karşınızdaki kadını meta olarak gören bir zihniyette olmadığınız sürece, Bachata aslında dans da size eşlik eden bir insan ile yaptığınız ortak bir paylaşım ve uyum (bu bütün eşli danslarda geçerli). Bir biriniz ile olan uyumu geliştirip ortaya sanatsal bir değer koyabiliyorsunuz ve saygı duymayı, karşı cinsi anlamayı, duygularını öğrenmeyi öğretiyor. Bunun dışında biraz önce bahsettiğim zihniyete sahipseniz değil dans öğrenmek dans kulübünün/kursunun önünden dahi geçmeyin. Unutmayın karşınızdaki ortak bir şey yarattığınız bir insan.

Güzel ve estetik bir dans olan Bachata hakkındaki görüşlerim bu şekilde. İnanıyorum ki benim bile az çok öğrenebildiğim bu dans ile tanışan herkes çok sevecek. Olurda öğrenmek isterseniz kişisel tavsiyelerimi almak için bana ulaşmanız yeterli. Ankara içinde Bachata dersi alabileceğiniz dans kursu ve kulüplerini listelediğim bir çalışmamda www.ankaradanskursu.net adresinde mevcut oraya da göz atabilirsiniz.
Bachata

 

Maestro hakkında

Çankaya Eskrim Takımı Başkanı

27 Şubat 2014 tarihinde Genel içinde yayınlandı ve , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Yorum bırakın