Paralı Otopark Terörü mü Vale Terörü mü?

Otopark Sorunu

Andrey Khrolenok / Shutterstock.com

Bildiğiniz üzere 9 Temmuz günü Ankara Rüzgarlı’da ücretli otoparkları protesto eden vatandaşlarımızdan biri silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti (http://www.milliyet.com.tr/ankara-da-otopark-protestosunda-gundem-2085559/ ). Bu üzücü olay neticesi 15 Temmuzdan itibaren Ankara’da yol kenarı ücretli otoparklar ücretsiz hale getirildi. Yol kenarı otoparkları anlamsızca yapılan bir yanlıştı ve bu yanlış zincirleme yanlışları doğuruyor. Birazdan soracağım soruların yanıtlarını kendimce bulamadım, aslında bu soruların göz önüne koyduğu sorunlar Türkiye’de girişimci olmanın neden zor olduğunu da ortaya koyuyor.

Gelelim yanıt aradığım sorulara

  • Halkın olan ve ücretsiz olan yol kenarları hiçbir yenilik ve yatırım yapmadan ücretli hale getirilebilir mi? Bu yapılanın otopark mafyasının yaptığından farkı nedir?
  • Yapılan yollar ve sokaklar için, kullandığınız araç için binlerce lira vergi ödüyorken birde park ettiğimiz alanlar için ücret ödenmesi ne kadar doğru?
  • Madem yol kenarı otoparkları ücretsiz olabilirdi neden bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesi beklendi?
  • İhale ile alınmış (yanlışda olsa) bir ticari hak var ve bu hakkın işletmesi için yapılmış yatırımlar var (personel işe alma, şirket kurma vb.). Tek bir söz ile bu insanların sözleşmelerine yakmak hukuki mi? Bu insanların (otoparkçıların) da hakları yok mu, zararları karşılanacak mı?
  • Otoparkçıların gitmesi, Ankara’da otopark sorununu çözecek mi?
  • Otopark ve vale mafyası hatta tüm sokağı satın aldığını sanan dükkan sahiplerine karşı ne gibi önlemler alındı?
  • Otopark sorununu çözüp yaşam alanlarımıza değer katmak için kalıcı çözümler üretiliyor mu?

Gördüğünüz gibi sorunlar sorunları doğuruyor. Kesinlikle ücretli otopark alanlarını savunmuyorum ama hukuk olan bir ülkede bir kişinin bir lafı ile ticari bir faaliyet, ticari bir yatırım bir kalemde silinip atılamaz. Yukarda da bahsettiğim tüm girişimcilerin aslında başında olan dert aslında bu. Yani ülkeye güvenimiz yok düşünün yatırım yapıyorsunuz, yıllarca bu yatırım için emek harcıyorsunuz  ve bir sabah kalktığınız da işinizin kapatıldığını ve artık bu girişimi yapamayacağınızı öğreniyorsunuz. Belirttiğim gibi otoparkçıları savunmasam da bu insanların elinden çat diye bu hakların alınmasını hukuksuz buluyorum. Örnekler çoğaltılabilir Twitter için araçlar, yazılımlar geliştirirsiniz Twitter kapanır. Lihkabların  kapatılması, insanların emeklerinin yerle bir edilmesi ve çok kişinin ekmeğinin elinden alınması, Türkiye’deki hukuksuz uygulamalar bir başka örnek.

Bahçelievler’de bu akşam ufak bir yürüyüş yaptım. Güya yol kenarı ücretsiz bu sefer dükkanlar ve esnaf yol kenarlarını işgal etmiş kendilerine vale diyen otopark mafyasından yontma kişiler yolları parsellemişler. Kaldırımlara bile araç çekilmeye başlanmış. Anlayacağınız giden geleni aratacak gibi duruyor. Acaba hangimiz Bahçeli Tunalı gibi popüler yerlerde aracımızı park edip gözümüz arkada kalmadan birkaç saat gezebileceğiz. Sanırım bu pek mümkün gözükmüyor. Ha birde eski otoparkçılar mafya vari hareketlere de başlamışlar. Sondakika Haber sitesinin http://www.sondakika.com/haber/haber-otopark-mafyasi-ankara-da-vatandasalir-7512052/  adresinde verdiği habere göre yol kenarlarında kaos yaratılmaya başlanmış. Görüldüğü üzere çok basit gözüken ama yaşam kalitemizi ciddi bçimde etkileyen bu otopark sorunu kısa zamanda çözülecek gibi durmuyor.

Otopark sorununa çözüm önerilerim:

Evet gördüğünüz gibi sorun aşikar aslında çözümde çok kolay.

  • Otopark sorunu yaşanan merkezler tespit edilecek (Kızılay, Bahçeli, Tunalı, Ulus vb.)
  • Yoğun günlerde ne kadar araç park edildiği ve ne kadarlık alana ihtiyaç olduğu  bulunacak

Çankaya Eskrim ’in bulunduğu mahallem Bahçelievler üzerinden örnek verecek olursak buradaki yoğunluğun sebebi cafe, lokanta ve barlar’ın yoğun olması, Emek’te bulunan otogalerilerdir.

  • Yoğunluğu oluşturan ana nedeni bulduk üstte verilen örnek üzerinden gitmeye devam ediyorum. Belediye tarafından Bahçeli’de otopark yapılabilecek bir alan satın alınır. Bahçeli’de bulunan ve otoparka ihtiyacı olan tüm esnafa bu yeni yapılacak otoparka ortak olma şansı verilir. Otopark aktif olduğu andan itibaren vale ve parkçılığın yasaklanacağı, yasağı çiğneyen hem parkçı hemde buna göz yuman işyerlerine ciddi yaptırımlar uygulanacağı iletilir.
  • Bu yeni otopark aktif olunca vale sistemi verimli şekilde oturtulur. Tüm işletmeler sağa sola kaldırıma park eden valeleri bu otoparka park etmeye yönlendirirler ki otoparka yatırım yapmış olanlar ve düzenli üyelik alan işletmeler çok uygun fiyatlara yeni otoparkı kullanabilirler.
  • Kolluk kuvvetleri görevlerini yapar otopark mafyasıdır, valedir, işgalci esnaftır hiç birine göz açtırmazlar.

Belirttiğim gibi Bahçeli içim çözüm basit sadece koordine edecek ve yaptırımları uygulayacak bir güce ihtiyaç var. Onun dışında maddi güç emin olun çok hızlı biçimde kazanılır. Bahçelide 100 araçlık bir otopark 10 milyon tl’ye mal olur. 100 esnafın bu otoparka yüzer bin lira yatırım yapması yeterli olacaktır. En uzun 10 yılda yatırım geri dönüşü alınacaktır ama asıl esnafın bu işten kazancı otopark problemi olmayan bir semtte popülerliğin hızla artması ile  bu semtin adeta bir kurtarılmış bölge olması sayesinde müşteri miktarındaki muazzam artış olacaktır.

Maestro hakkında

Çankaya Eskrim Takımı Başkanı

22 Temmuz 2015 tarihinde Girişimcilik içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Yorum bırakın